Zásadní změny Ústavy? Není k nim žádný důvod, varuje dlouholetý ústavní soudce Vojen Güttler

Jan Januš

Emeritní soudce Ústavního soudu Vojen Güttler, který působil na vrcholu justice přes 20 let, varuje před radikálními změnami Ústavy i před referendem o vystoupení z EU nebo NATO. „Byla by to jen otázka emocí těch, kteří vystoupit chtějí,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ někdejší významný člen Klubu angažovaných nestraníků, který se na konci ledna stal právníkem roku v oblasti lidských práv a práva ústavního.

Debatuje se o různých změnách Ústavy. Mělo by se do tohoto základního právního dokumentu sahat?

Co do principu a co do podstaty ne. Mám za to, že se Ústava podařila, uvážíme-li, jak krátká doba byla na její zpracování. Vzpomínám si ale na ještě nedávné diskuse o tom, do jaké míry je Ústava legitimním aktem. Někteří lidé totiž tvrdili, že Ústava postrádá dokonalou legitimitu, protože byl úplně opomenut lid České republiky jako suverén. Tuto pochybnost vyslovili například profesoři Jičínský a Malenovský.

Existují však dva protiargumenty. V polovině roku 1992 bylo již téměř zřejmé, že se Československo rozdělí. Většina představitelů České republiky došla k závěru, že by bylo velmi nedobré, jestliže by tu vznikl nový stát, který by neměl Ústavu. Není to ale úplně dokonalý argument - států, které vznikly bez Ústavy, bylo v minulosti velmi mnoho, například USA. Druhý argument zní, že sice lid byl jako suverén opomenut, ale tento problém se spravil ex post. Po nabytí účinnosti Ústavy proti ní nikdo vážným způsobem neprotestoval. Byla obecně akceptována.

Žijeme v jevištní demokracii. A tak ani v referendu nepůjde o nás. Komentář Karla Havlíčka

sinfin.digital