Šéfka exekutorů Fučíková pro INFO.CZ: Končím. Nechci, aby se vytahovaly neukončené kauzy

Jan Januš

Exekutoři si v březnu zvolí nové vedení. Jejich současná prezidentka Pavla Fučíková znovu kandidovat nebude, a to ani do širšího vedení komory. „Nebylo by ode mě zodpovědné od samého začátku oslabovat prezidium tím, že se budou vytahovat kauzy, které nejsou skončené,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Připouští sice, že na sněmu se ještě může leccos přihodit, teď je ale rozhodnutá, že se na vedení exekutorů nebude podílet. „Ta pozice mi nepřinesla nic pozitivního, za prezidentování jsem zaplatila příliš vysokou cenu. Jak profesní, tak osobní. Ale půjdu a budu bojovat,” plánuje.

V březnu čeká exekutory volební sněm a váš mandát končí 4. dubna. Chcete ve své funkci pokračovat i v dalším období?

Už nebudu kandidovat. Dospěla jsem totiž k několika poznáním. Především je nesmírně důležité, aby prezident i viceprezident exekutorů byli na dosah Prahy. V té se odehrává absolutní většina věcí, které ovlivňují chod komory. Já jsem z Ostravy a ta je Praze poměrně vzdálená. První dva roky jsem v Praze fungovala tři až čtyři dny v týdnu, a to na úkor své vlastní práce. Když se teď vrátím na svůj ostravský exekutorský úřad, budu ho muset prakticky postavit znovu. Utrpěl poměrně značné ztráty, přišla jsem o většinu klientů. 

Pozici prezidenta Exekutorské komory musíte dělat naplno. Náročnost této pozice je umocněná náladou, která vůči soudním exekutorům panuje. Navíc je vcelku vyčerpávající sedět najednou na dvou židlích, jedna z nich se dříve nebo později rozklíží. Mohla by to být klidně manažerská funkce, placená, na kterou by si exekutoři někoho najímali. Sama jsem měla mnohdy  problémy vyúčtovat náklady, abych nebudila pohoršení, že jsem si odpracované hodiny nechala zaplatit. Setkala jsem se i s názorem, že je to čestná funkce a že bych Komoře neměla účtovat vůbec nic.

REPORTÁŽ: Vítejte v nejzadluženějším místě Česka. Exekuci tu má každý druhý

sinfin.digital