Hrozí nám odklad spravedlnosti, kritizuje chystané změny místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala

Jan Januš

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala se stejně jako naprostá většina jeho kolegů z Nejvyššího soudu staví proti návrhům ministerstva spravedlnosti na změny v rozhodování soudů v civilních sporech. „Možnost obrátit se na Nejvyšší soud dovoláním je v návrhu vystavěna velmi zastarale. Materiál přichází s nápady, které se už v minulosti ukázaly jako nepraktické, neosvědčily se a byly změněny, protože byly nefunkční,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Ministerstvo spravedlnosti nedávno představilo své hlavní záměry pro přípravu nových pravidel pro rozhodování soudů v civilních sporech. Stále jste předsedou velké komise pro rekodifikaci civilního procesu, ale na vlastních pracích na nové úpravě už se na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti nepodílíte. Přípravy byly svěřeny malé skupině vedené Petrem Lavickým. Co na tyto novinky říkáte?

Návrh věcného záměru části rekodifikace civilního procesu jsem nedávno oficiálně obdržel – jako předseda ministrem zřízené velké rekodifikační komise – od náměstka ministra spravedlnosti. Text jsem postoupil členům komise a poskytl jim čas na prostudování a formulaci jejich stanovisek. Z pozice předsedy dané komise je tedy předčasné jakékoli hodnocení.

Jako soudce a místopředseda Nejvyššího soudu však zcela sdílím závěry, ke kterým prakticky jednotně dospělo jeho Občanskoprávní a obchodní kolegium v prosinci loňského roku, pouze jeden soudce byl proti a jeden se zdržel hlasování. Tedy, že navrhovaná koncepce dovolacího řízení je myšlenkově zastaralá a její praktická nefunkčnost byla v praxi soudů spolehlivě prokázána již v minulosti. Navíc změna povahy dovolání z mimořádného opravného prostředku v opravný prostředek řádný by bezdůvodně zpomalila a ztížila průběh civilních soudních řízení.

ANALÝZA: Odcházení šéfky exekutorů. Co semlelo nadějnou Pavlu Fučíkovou?

sinfin.digital