Čtyři džusy jako úplatek? Trestní kauzy jsou stále absurdnější, říká advokát Jiří Matzner

Jan Januš

Advokát Jiří Matzner řeší zajímavou trestní kauzu, kterou tento týden projednává Městský soud v Praze. Obhajuje celníka, jenž se měl dopustit přijetí úplatku ve formě čtyř džusů Cappy. Matzner považuje obžalobu za absurdní, případ ale podle něj není ojedinělý. „V poslední době sleduji trestní stíhání osob, které nakonec končí zproštěním, kdy se sám soud podivuje nad tím, jak mohla být taková obžalova podána. Chybí tam ten kritický pohled, že ne každé jednání je trestně stíhatelné,” říká Matzner v rozhovoru pro INFO.CZ.

Říkáte, že jsme svědky řady absurdních trestních kauz. Jakých například?

Třeba celý tento týden probíhá hlavní líčení v trestní kauze, v níž je stíháno 23 lidí, část z nich jsou osoby vietnamské národnosti, část z nich celníci. Jedna část této kauzy spočívá v údajně nesprávném proclívání zboží, druhá se týká údajného vyvádění peněz do zahraničí. Tato kauza trvá už pět let, aniž by se v ní něco zásadního za posledního 3,5 roku ve vztahu k mému klientovi, jímž je jeden z celníků, stalo. Můj klient se měl podle obžaloby dopustit přijímání úplatku a jediná konkrétní informace, kterou jsme schopni vyčíst z celé obžaloby je, že přebral čtyři lahvičky džusu Cappy v hodnotě 25 korun, což je bráno jako úplatek.

Vzhledem k tomu, že ve spisu jiné důkazy proti mému klientovi nejsou, jsem přesvědčen o tom, že je  nespravedlivé jednak to, že se ten případ táhne takovou dobu a jednak to, že není pohled na jeho jednání přizpůsoben reálnému dění. Když vám koupím džus a vy mi příště na oplátku koupíte kávu, nechceme se přece uplatit, jde o běžné lidské chování lidí, kteří spolu řeší pracovní věci. Navíc tam jde o kolegy ze zaměstnání. Dovozovat z toho, že došlo k přijetí úplatku, mi přijde jako neuvěřitelná konstrukce. Další celník, zastupovaný jiným advokátem, má v obžalobě zase napsáno, že přijal deštník.

Někteří poslanci nechtějí, aby advokáti mlčeli. Bude Velký bratr klepat na dveře? Komentář Tomáše Sokola

sinfin.digital