Začněme zákony i rušit, ne jen přijímat. Výsledek se dostaví rychle, říká Tomáš Babáček

Jan Januš

Úroveň českého a evropského práva není zrovna nejlepší. Politici regulují, co můžou, a v množství nařízení a vyhlášek už se většina lidí nevyzná. Podle advokáta Tomáše Babáčka, partnera Deloitte Legal, který letos už po deváté organizuje anketu Zákon roku, musí vzít podnikatelé politikům vítr z plachet. „Jediný způsob řešení této situace je zapojení samoregulace,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Na rozdíl od mnohých jiných se na regulaci snažíte hledat také pozitiva. Jaká tedy v současných zákonech vidíte?

Mohou vytvářet nové příležitosti pro podnikání. Typicky vytváří novou infrastrukturu a podmínky pro její využití, tedy mantinely hřiště, na kterém se dá nově podnikat. Z poslední doby jde například o zákon o platebním styku nebo o změny zákona o svobodném přístupu k informacím, které umožňují podnikatelům přístup k velkému množství dat držených státem. Takových předpisů by mělo být více. Nové technologie k jejich využití úplně vybízejí. Byznysu tak může regulace i pomoci, je ale otázkou, nakolik se podnikatelé na nastavení pravidel podílí.

Problematický je ale zejména ten druhý typ regulace. Různé vyhlášky a nařízení, které se brutálně rozbobtnaly ve všech státech zhruba od 70. let minulého století a dál se šíří. Jsou to často technicky velmi podrobné předpisy. Mnohdy jim nerozumí ani běžný právník, když nemá vzdělání také třeba ve farmacii nebo v technických oborech. Možná jde o přehnanou reakci na negativní dopady podnikání, jako je třeba globální oteplování. Je to výsledek snahy tyto dopady podnikání důsledněji kontrolovat.

Lžou advokáti, nebo Piráti? O pravidla advokátní mlčenlivosti se ještě povede tvrdý boj

sinfin.digital