Vozil důstojníky SS i významné soudce a advokáty. Na právech po 13 letech spouští páternoster

Jan Januš

Pražskou právnickou fakultu čeká dnes večer událost desetiletí. Po 13 letech se znovu spustí takzvaný paternoster neboli oběžný výtah. Jeho rekonstrukce vyšla na téměř 10 milionů korun, přispěla na ni například i bývalý ministryně školství a advokátka Petra Buzková nebo advokátní kanceláře PRK Partners či Dentons. Výtah, kterým se během druhé světové války nejspíše projížděli i důstojníci SS, se znovu rozpohybuje v 19:00 hodin. Jen o související facebookovou událost má zájem přes tisíc lidí.

Pražská právnická fakultě byla dostavěna na začátku 30. let minulého století. „Oběžný výtah byl vyroben přímo pro budovu fakulty a byly dva, na každé straně jeden. Místo prvního se udělal klasický výtah, při rekonstrukci jsme vyměnili původní motor a hnací ústrojí,” popisuje děkan fakulty a právní historik Jan Kuklík. Původní hnací ústrojí bude podle něj nyní vystaveno, stejně jako dvě z historických kabin.

Nová budova ale sloužila právníkům jen několik málo let, brzy ji totiž zabrali nacisté a udělali z ní velitelství SS. Oběžné výtahy podle všeho fungovaly i v této době. „S největší pravděpodobností se ve výtahu důstojníci SS vozili,” potvrzuje profesor Kuklík.

Po druhé světové válce se ale na fakultu vrátili juristé a výtahy opět sloužily jim. A to až do roku 2005, kdy výtah přestal z technických důvodů jezdit. Během jeho historie se jím tak projela celá řada vlivných právníků.

Svého právníka nemusíte nikdy vidět. Advokátní e-shop roste o desítky procent a zvažuje další expanzi

sinfin.digital