Co bude s vaším účtem na Facebooku, až zemřete? Nezapomeňte ani na kryptoměny, právo je krátké

Jan Januš

Patrně většina lidí ví o možnosti sepsat závět a rozhodnout o tom, co se stane s jejich majetkem po smrti. Nový občanský zákoník ostatně tyto možnosti oproti minulým pořádkům významně rozšířil. Také většina lidí ale v závětích zapomíná na svou elektronickou stopu a na pokyny spojené se svými účty na sociálních sítích. Upozornit by přitom měli rovněž na vlastněné kryptoměny, jinak mohou propadnout. Právo je totiž na tyto stále ještě nové situace úplně krátké.

Napadlo vás někdy, co bude s vaším účtem na Facebooku nebo na jiné sociální síti poté, co zemřete? Chtěli byste, aby dál existoval, nebo aby došlo k jeho zrušení? Musíte o tom rozhodnout sami, například ve své závěti. Zákony totiž tyto situace nijak neřeší. „Určitá elektronická závěť je v současnosti namístě. Jinak se totiž ocitáme v právním vakuu,” říká advokát Jiří Matzner.

Ještě horší než u sociálních sítí je situace v případě bitcoinů. Pokud totiž svým dědicům nezanecháte zprávu, že je vlastníte, dostat se k jejich hodnotě bude patrně náročnější než ověřit si, zda diponujete švýcarským kontem.

Platí v kampani „MeToo“ presumpce neviny? A je objetí nepromlčitelné? Komentář Karla Havlíčka

sinfin.digital