KOMENTÁŘ: Bude z nového šéfa exekutorů Mesiáš, nebo sebevrah? Plášil musí najít světlo na konci tunelu

Jan Januš

V příštích třech letech povede české exekutory nový prezident Vladimír Plášil. Funkci přebírá v těžké době. Exekutoři se svým postavením ve společnosti podobají spíše lovné a opovrhované zvěři než respektovaným právníkům. Plášil musí s tímto obrazem něco udělat. Stejně tak musí dávat pozor, aby ho neodrovnaly spory ve vlastní komoře. Ty největší se týkají zavedení místní příslušnosti exekutorů. Tato novinka by však mohla všechno vyřešit. Pokud právě v tomto bodu Plášil uspěje, exekutoři by mohli zahlédnout zase světlo na konci tunelu.

Plášil podle svých slov se zavedením místní příslušnosti souhlasí. Pokud budeme parafrázovat jeho slova, není však možné k této změně přistoupit skokově, ze dne na den, ale až po důkladném zvážení všech jejích souvislostí, zejména vyřešení důležitých finančních otázek. Plášil se chce inspirovat také Slovenskem, kde takzvaná teritoralita už zhruba rok funguje.

Jak uspokojit všechny?

Připouští přitom, že by k zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů mohlo dojít už během příštích tří let, kdy bude stát v čele komory. Pokud pro to učiní v politických jednáních potřebné kroky a odpůrcům teritoriality zároveň nabídne nutné ústupky, nekonečné hádky v komoře by mohly postupně utichnout.

Plášil v této souvislosti totiž ještě před volbami otevřel další důležité téma. Exekutorům by chtěl sehnat další práci. Novými možnostmi realizace a výdělků může uspokojit jak ty úřady, které jsou frustrované svými současnými příjmy, tak také ty dnes spokojené, nevidící v teritorialitě žádný smysl. Ztrátu části zakázek by tak mohly dorovnat novým druhem práce.

Exekutoři zvolili nové prezidium. Prezidentem je Vladimír Plášil

sinfin.digital