Jste těhotná? Kdo bude s nemocnými dětmi doma? Kouříte? Bříza a Trubač vytipovali zakázané otázky při pohovorech

Jan Januš

Advokátní kancelář Bříza & Trubač připravila v rámci své pro bono činnosti příručku Právní minimum pro uchazeče o zaměstnání a zaměstnance. Publikace obsahuje jasné a stručné výčty hlavních práv a povinností, které má každý při hledání nového zaměstnání, na začátku podnikání, ale třeba i ve chvíli, kdy jej chce zaměstnavatel vyhodit z práce. Navíc se věnuje také půjčování peněz a obsahuje vzory pro uznání dluhu či návrhu na zastavení nebo odklad exekuce.

Praktičnost dnes představené publikace, která má jen lehce přes 50 stran a měla by být srozumitelná prakticky pro každého, ukazuje už část věnovaná zakázaným otázkám při pracovních pohovorech.

„Při pracovním pohovoru jsou zakázány otázky týkající se: pohlaví (včetně těhotenství, mateřství, otcovství), sexuální orientace, rasového nebo etnického původu, národnosti, státního občanství, sociálního původu, rodu, jazyka, zdravotního stavu, věku, náboženství či víry, majetku, manželského a rodinného stavu a vztahu nebo povinností k rodině, politického nebo jiného smýšlení, členství a činnosti v politických stranách nebo politických hnutích, v odborových organizacích,” dočteme se v červeném rámečku.

Jsem marxista. Babiš je vykořisťovatel, ale dává koblihy a kuřata dolním 10 milionům, říká Skála

sinfin.digital