Vyšetření jen u spádového lékaře? Nesmysl, můžete jít ke komukoliv, radí expertka

Jan Januš

Nic jako spádová nemocnice už neexistuje. Lékaře si můžete vybrat dle libosti, na vašem bydlišti nezáleží, jde o kapacitu, vzdálenost a smlouvu s pojišťovnou. Pokud si nejste jisti svými právy, vyžádejte si v nemocnici ústavní řád a v klidu si v nich udělejte pořádek. Také máte právo na druhý názor. To jsou jen některé základní postřehy související s naším zdravím a právy, kterými disponujeme. „Zvykově tu přežívá pocit, a to i na straně pacientů a části zdravotnického personálu, že jakmile přijdu do zdravotnického řízení, jsem osobou s lehce sníženou mentální kapacitou a svéprávností. Zdravotníci třeba argumentují tím, že na osoby od určitého věku křičí, protože mají právo předpokládat, že neslyší. To ale není úplně správný argument,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ expertka na zdravotnické právo Olga Sovová, která působí jako docentka na Policejní akademii a také v Centru zdravotnického práva pražské právnické fakulty.

Co řeší v souvislosti s lidským zdravím právníci nejčastěji?

I když medicína stále více sází na progresivní technická řešení, nejčastěji se pořád řeší vztah lékaře a pacienta a přístup k lékařské péči. Většina lidí se totiž domnívá, že od lékaře odejdou v lepším stavu, že jim medicína zvýší kvalitu života.

Problémy bývají například s tím, že pacient není dostatečně poučen. Dlouhodobá léčba obvykle ovlivní kvalitu života. Neříkám, že zhorší, ale ovlivní. Každý lék má vedlejší účinky. Spíše je to systémový problém. Třeba z obavy před možnými žalobami lékaři přikročí k takzvané defenzivní medicíně. Je to i ekonomický problém, protože se opakovaně provádějí různá vyšetření a dochází k nim tak častěji, než by bylo nutné. Také se stává, že kvůli tomu, aby nešel pacient jinam, není dostatečně poučen o možnostech jiné léčby, o možnostech druhého názoru a také o možné změně kvality života v důsledku léčby.

Problém také jistě je, že poučení mnohdy dostaneme na hustě popsaném papíře s tím, že to ani nemusíme číst, ale měli bychom to rychle podepsat…

To je velký problém. Často si kladu otázku, jakou právní a faktickou hodnotu takové poučení má a zda by případně nemohlo být zpochybněno. Pacient je ve stresu, i pokud jde o plánovaný zákrok. V těchto případech bych se přimlouvala se za to, aby měl pacient možnost si poučení přečíst v klidu a doma. Zažila jsem poskytovatele zdravotních služeb, kde pacienti dostávali poučení dopředu, latinské výrazy byly vysvětleny a lékař si našel čas na 15 až 20 minut, aby toto poučení pacientovi ještě dále vysvětlil.

Zeman se mi už mstil, nečekalo by mě nic dobrého. Poslanci ANO nemají ideály, říká končící Pelikán

sinfin.digital