Učitel nesouhlasil se zveřejněním platu. Ústavní soud mu dal za pravdu a řekl, kde jsou hranice zákona

ČTK

lup

Ústavní soud vyhověl stížnosti učitele základní umělecké školy, který nesouhlasil s poskytnutím údaje o svém platu žadateli podle informačního zákona. Soudci tak navázali na svůj loňský nález, kterým ovlivnili interpretaci zákona o svobodném přístupu k informacím směrem k větší ochraně soukromí zaměstnanců. Loňské i dnešní rozhodnutí připravoval jako soudce zpravodaj Jan Musil.

Žadatel, profesí advokát, v květnu 2014 požádal Základní uměleckou školu v Hradci Králové o sdělení výše platů pedagogů v předešlém roce. Škola vyhověla jen částečně - advokátovi řekla, kolik berou tři učitelé, kteří s tím souhlasili. Ve zbytku škola žádost odmítla s tím, že informace o platu je osobním údajem spadajícím do soukromí zaměstnanců. Stejně rozhodl i odvolací orgán, tedy Magistrát města Hradec Králové.

Advokát se obrátil na soud, který v souladu s tehdejší judikaturou nařídil požadované informace poskytnout. Jeden z učitelů se nejdřív neúspěšně obrátil na Nejvyšší správní soud a poté také na ÚS, který se nyní postavil na jeho stranu. Odkázal na svůj loňský nález, který značně změnil předešlou praxi.

Šéf Nejvyššího soudu Šámal pro INFO.CZ: Trestní právo musí na fake news reagovat, zákoník by se ale měnit neměl

sinfin.digital