Říkat nepřístojnosti mi šlo ve funkci vždycky dobře, loučil se Robert Pelikán s podnikovými právníky

Jan Januš

Ministrovi spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO) jeho ohlášený konec ve funkci svědčí. Ve čtvrtek večer se usmíval na předávání cen Podnikový právník 2018 a svou nezvykle pokornou zdravicí bavil publikum. Přitom se na galavečer podle svých slov vůbec netěšil. „Bojím se, abych zase neřekl nějakou nepřístojnost, to víte, že mi vždycky šlo dobře v té funkci. Naštěstí to za mě zvládl pan moderátor hned na začátku večera,“ otevřel svou řeč v  pražském Sacre Coeur odcházející ministr.

Narážel tak na slova moderátora Jaroslava Kramera, který večer v nadsázce označil za rozlučkovou party ministra spravedlnosti.

Pelikán následně vzpomínal na to, jak na začátku 90. let jezdil se svou matkou, nynější soudkyní evropského Tribunálu profesorkou Irenou Pelikánovou, do Francie. Setkali se tam i s vedením místní asociace podnikových právníků: „Chovali se k nim všichni s takovou obrovskou úctou a respektem. My jsme tomu moc nerozuměli, protože tou dobou nebylo podnikový právník sousloví, které by mělo zrovna skvělý zvuk. Byla doba, kdy všichni chtěli být advokáty nebo ještě lépe komerčními právníky.“ 

Neztrácí už Rychetský důstojnost? Justiční hru nemusí pískat za každou cenu. Komentář Jana Januše

sinfin.digital