Pelikán podal kárnou žalobu na advokáta, který kryl činnost nezákonné oddlužovací agentury

ČTK

mst

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podal k České advokátní komoře (ČAK) kárnou žalobu na právníka, který podle něj kryl činnost nezákonné oddlužovací agentury. Advokát podal k soudům nejméně ve 47 případech návrhy na povolení oddlužení, jež nesepsal sám, ale právě agentura. Pelikán požaduje nejpřísnější možné opatření - tedy aby komora muže vyškrtla ze seznamu advokátů.

„Advokát se zpronevěřil základnímu smyslu své práce, když namísto hájení zájmů klienta fungoval jako pouhá poštovní schránka. Jeho chování považuji za mimořádně závažné, neboť se jedná o dlouhodobé, rozsáhlé a organizované jednání, díky němuž na úkor dlužníků i jejich věřitelů získával majetkový prospěch,“ uvedl ministr, který advokáta nejmenoval. Vyjádření profesní komory ČTK zjišťuje.

Tím, že právník pomáhal neakreditované společnosti obcházet zákon, popřel podle Pelikána smysl novely o poskytování služeb v oblasti oddlužení. Oddlužovací agentura totiž správně musí být akreditována ministerstvem a nabízet své služby bezplatně. Pokud služby poskytuje advokát, musí zase návrhy sepisovat osobně.

Advokát Líbal láká podnikatele do Portugalska. Blažek už v Lisabonu nafotil kampaň, uvažuje i o online obchodu

sinfin.digital