Vítejte v české legislativě: ministerstvo financí připravilo paskvil i zákon roku. Komentář Jana Januše

Jan Januš

Ministerstvo financí se chlubí druhým místem v anketě Zákon roku, a to za zákon o platebním styku. První cenu v této anketě však získal nález Ústavního soudu rušící podstatnou část zákona o evidenci tržeb. A i tento legislativní počin je z letenské dílny resortu. Fakticky tak ministerstvo financí sepsalo nejlepší zákon roku, ale zároveň svého času zadělalo i na ten úplně nejhorší. Smutně to ilustruje kvalitu české legislativy.

Ocenění nálezu k EET, který vyhrál v hlasování stovek podnikatelů, není nijak překvapivé. Minimálně jeho jádro totiž od prosince loňského roku, kdy jej Ústavní soud vyhlásil, ocenila celá řada expertů. „Vlastně tu zkratku, že jde o nález o EET, nerad slyším. Jeho dopad je určitě širší. Týká se také celé řady nyní projednávaných zákonů. Za nejdůležitější považuji zdůraznění toho, že stát musí sledovat dopad regulace na různé typy subjektů a zohledňovat, že to, co je pro některé únosné, může být pro jiné likvidační,” říkal v rozhovoru pro INFO.CZ Tomáš Babáček partner kanceláře Deloitte Legal, která anketu Zákon roku organizuje.

Místopředseda České advokátní komory Robert Němec připomíná i to, že Ústavní soud nastavil „limity pro nepřiměřený státní zásah do soukromé sféry, když zrušil povinnost uvádět na účtenkách daňové identifikační číslo poplatníka (DIČ), které v případě, kdy jde o fyzickou osobu, obsahuje rodné číslo.“ Jak říká, při regulaci podnikatelské sféry je totiž vždy nutné zachovávat základní ústavní principy a respektovat základní lidská práva. Další odborníci se ale nad tímto postupem Ústavního soudu pozastavují, v jiných případech je totiž nutné DIČ používat i nadále, což není úplně logické.

Americké sankce vůči ZTE a Huawei aneb Jak se roztáčí spirála obchodní války s Čínou

sinfin.digital