Skončí s Pelikánem a Baxou také přestřelky na Twitteru? S ministrem se přel i vlastní bratr

Jan Januš

Končící ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je na české poměry značně aktivní na sociální síti Twitter. Ve svých příspěvcích si mnohdy nebere servítky. Nedávno se například přel s několika právníky o to, jak velký problém jsou bezpečnostní prohlídky advokátů. Jindy celkem ostře debatoval s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou. I ten Twitter často aktivně používá, z předsedů hlavních soudů v zemi jako jediný. Oba ale ve svých funkcích letos skončí, je tak otázkou, zda právnické přestřelky na Twitteru brzy neskončí.

O právnících se říká, že jsou konzervativní. Jejich přístup k sociálním sítím to vlastně obecně dokládá, i když postupem času vznikají další a další účty právních a justičních institucí a na sítích se objevují také významní jednotlivci. Prostřednictvím Twitteru tak v současnosti oficiálně komunikuje například ministerstvo spravedlnosti, Ústavní soud, Nejvyšší soud či Nejvyšší správní soud. Aktivní jsou rovněž některé profesní organizace: Česká advokátní komora, Soudcovská unie, Exekutorská komora, Unie státních zástupů či Unie obhájců. 

Z předsedů nejvyšších soudů je aktivní jen šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský sice v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny sociální sítě silně kritizoval, zároveň ale uvedl, že na nich nikde nebude. Na Twitteru se pohybují třeba také bývalí ministři spravedlnosti Jiří Pospíšil, Daniela Kovářová a Helena Válková, ani ona už ale není příliš aktivní.

Mnozí manažeři se hlásí k úplatkům. Vědí vůbec, že je to trestné? Komentář Jana Januše

sinfin.digital