Vraťme arbitrážím důvěryhodnost a konkurujme Vídni a Stockholmu, vyzývá rozhodce

Jan Januš

Arbitráž vyřeší obchodní spor daleko rychleji než soud. V České republice ale souvisí s rozhodčím řízením řada problémů, jde také o jeho důvěryhodnost. Advokát a rozhodce Petr Bříza tak pro INFO.CZ představuje několik návrhů, jak vylepšit související legislativu. „V dlouhodobějším horizontu by mohly vést k tomu, že by se i Česká republika mohla stát zajímavým arbitrážním fórem či alternativou pro okolní země,” říká Bříza.

Zdá se, že arbitráže nezažívají, pokud jde o jejich pověst, zrovna nejlepší časy. Čím to je?

Hraje se o to, jakou roli bude u nás rozhodčí řízení mít. Ve světě jde stále o jeden z hlavních způsobů řešení obchodních sporů a to je právě ten prostor, kam arbitráž patří. U nás ale došlo k problémům a skandálům spojeným se spotřebitelskými arbitrážemi. Ty spočívaly v tom, že je rozhodovali jednak spříznění rozhodci, jednak podivné soukromé instituce. Spotřebitelé se často ani neúčastnili projednávání. Navíc je arbitráž méně formální, takže i když se účastnili, nebyli mnohdy obeznámeni s pravidly procesu. Objevily se ale i obchodní kauzy, které oslabily důvěryhodnost rozhodčího řízení.

Z tohoto důvodu tak vznikla velmi přísná judikatura soudů, tvořená právě na pozadí těchto spotřebitelských sporů. Byla tak více ochranářská, svazující a dávala velký prostor pro rušení arbitrážních nálezů. A to je pro obchodní spory nešťastné. Existuje totiž významná šance shodit vydaný nález v následujícím soudním řízení jen pro formální drobnosti.

O arbitráže tak v České republice hodně klesl zájem. Přitom v zahraničí jde stále o běžný způsob řešení sporů. Teď ale jde o důvěryhodnost arbitráží a někteří rozhodci, například místopředseda České advokátní komory Robert Němec nebo advokát Martin Maisner, se v novém institutu snaží o jejich revitalizaci. A reputaci se velmi snaží zlepšit i Rozhodčí soud vedený profesorkou Karfíkovou. Jsou tady i další iniciativy k pozvednutí rozhodčího řízení.

Jak se daří Holáskovi bez Havla? Chystá miliardový fond a dál se věnuje právu a nemovitostem

sinfin.digital