Firmy odpovídají za více než 260 trestných činů, nedávno to bylo 85. Vodítko nabízí místopředseda ÚS

Jan Januš

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim platí v České republice sice již více než šest let, stále ale platí za velkou neznámou. Řada jeho paragrafů je totiž nejednoznačných a právníci se přou o to, na jak široký okruh problémů může předpis dopadnout. Další vodítko teď nabízí místopředseda Ústavního soudu a profesor trestního práva Jaroslav Fenyk, který napsal společně s advokáty Ladislavem Smejkalem a Irenou Bílou aktuální knižní komentář. Připomínají v něm rovněž to, že firmy dnes odpovídají za daleko více trestných činů než dříve.

Profesor Jaroslav Fenyk popsal celou situaci kolem zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim celkem přesně na nedávném křtu souvisejícího komentáře, který vydalo nakladatelství Wolters Kluwer: „Bohužel ten zákon má takový nepříznivý osud.”

Narážel na to, že k přijetí zákona došlo na konci roku 2011, už od začátku roku 2012 se ale podle něj postupovalo. Šlo totiž o jakési nechtěné dítě, Česká republika tímto svým postupem vyhověla mezinárodním požadavkům, aby i firmy byly trestány přísněji. Zavedla tak jejich trestní odpovědnost, i když by podle jiných ohlasů stačil jen správní postih.

ANALÝZA: Jaké to je být Milošem Zemanem. Od Rusů k Číně a zase zpátky k Rusku

sinfin.digital