I právníci si připomínají osmičky: Advokáti se sjedou do Luhačovic, k vidění je i první československý zákon

Jan Januš

Čeští a slovenští advokáti si letos velkolepě připomenou vznik samostatného Československa a oslaví tak 100 let české a slovenské advokacie. V září se sjedou do Luhačovic, podobně jako to na konci roku 1918 udělali jejich předchůdci. V připomínání osmičkových výročí ale nebudou jediní. Tento týden významné milníky mapuje ve spolupráci s Petrem Pithartem Jednota českých právníků, příští týden plánují historické reflexe zase někteří účastníci konference Olomoucké právnické dny. A v Bratislavě vystavují vůbec nejstarší československý zákon.

Česká advokátní komora a Slovenská advokátní komora uspořádají ve dnech 20. až  22. září velkou akci v Luhačovicích. Spojí na ní odborný, sportovní i společenský program.

„Samostatnost české, moravské, slezské a slovenské advokacie se přirozeně váže k základům státnosti, formovaných dějinnými událostmi 20. století. Nehledě na různost té které cesty následného vývoje, jež snad v zemích dříve Koruny české byla poněkud kontinuálnější než ta na území Slovenska, byli to právě čeští, moravští, slezští a slovenští advokáti, kteří bez ohledu na různorodost regionálních podmínek a problémů neprodleně zahájili společnou diskusi o budoucím společenském postavení a organizaci advokátních stavů,” píše tak svým kolegům při této příležitosti předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek. Vyzývá je rovněž k tomu, aby přispěli na akci na trasparentní účet.

Moravské lázeňské město si komory nevybraly ke společné konferenci náhodou. Právě zde se totiž před 100 lety setkali tehdejší čeští a slovenští advokáti a diskutovali o souvislostech nového státu a své profese. Podle předsedy České advokátní komory Vladimíra Jirouska se toto setkání stalo „základem nové národní podoby či přímo konstituce jednotlivých samospráv svobodné advokacie”. Program akce se podle tiskové mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové právě připravuje. 

Firmy odpovídají za více než 260 trestných činů, nedávno to bylo 85. Vodítko nabízí místopředseda ÚS

sinfin.digital