O peníze jde v exekucích v první řadě, je to vidět i na prioritách nových šéfů exekutorů. Komentář Jana Januše

Jan Januš

Nové vedení Exekutorské komory ČR představilo tento týden své priority. V jádru nejde o nic moc nového,o většině těchto věcí mluví exekutoři delší dobu. Zároveň se ale jedná o rozumné návrhy, které by patrně neprospěly jen exekutorům, ale rovněž dlužníkům a také věřitelům, na něž se někdy v poslední době zapomíná. Exekutoři zároveň komentovali nové statistiky, podle nichž počet exekucí klesá, za loňský rok meziročně o 10 procent. Že se exekutoři radují nad úbytkem práce, sice zní paradoxně, nic jiného jim ale nezbývá.

Exekutoři by například chtěli, aby se konečně začal chystat nový exekuční řád. Jak připomněl prezident komory Vladimír Plášil, ten současný prošel od roku 2001 už 45 novelizacemi. Kritizoval i odkaz na občanský soudní řád a to, že se používá ve věcech, které exekuční řád neupravuje. Exekuční právo je tak nepřehledné a komplikované.

Plášil tak volá po novém, jednoduchém a moderním exekučním řádu, který exekutorovi zajistí také to, aby mu byla provedená exekuce zaplacena. Právě to je totiž velká bolest současných exekutorů. Obrovské množství dluhů je nesplatitelných, exekutor ale nemůže jejich vymáhání odmítnout. A s tím spojenou administrativu platí ze svého.

Plášil tak poukazuje na jinou úpravu, argumentuje notáři a tím, že oni dostávají i za bezvýslednou práci alespoň v řádu stokorun zaplaceno. Nejde o nijak nové téma, hlasitě o něm mluvilo již předchozí vedení Exekutorské komory v čele s Pavlou Fučíkovou. Uvidíme, zda bude Plášil při jeho prosazování úspěšnější.

REPORTÁŽ: Vítejte v nejzadluženějším místě Česka. Exekuci tu má každý druhý

sinfin.digital