Nová éra dlužníků v Česku. Věřitelé by mohli odpustit úroky, novelu ale čeká legislativní maraton

Jan Januš

Poslanecká sněmovna projednává takzvanou oddlužovací novelu insolvenčního zákona. Ministerstvo spravedlnosti jejím prostřednictvím navrhuje zavedení možnosti nulového oddlužení, kdy by byl dlužník po sedm let v takzvaném osobním bankrotu a splatil by své dluhy jen do výše, které by byl schopen. Oproti současnosti by tak neexistovala žádná minimální částka, jíž by musel uhradit. V současnosti jde o 30 procent dluhu a osobní bankrot trvá pět let. Vzhledem k tomu, že jde o velmi citlivé téma mající nejen právní, ale rovněž celospolečenský a ekonomický rozměr, o zamýšlené novince se široce debatuje a padá množství dalších návrhů. V příštích měsících nás tak nejspíše čekají o oddlužení tvrdé legislativní bitvy.

Například prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk přišel s myšlenkou, aby pravidla oddlužení zůstala ve stávající podobě, dlužník by ale musel nově splatit alespoň 30 procent z původní jistiny, tedy zjednodušeně z částky, kterou si půjčil. Uhradit by měl patrně také soudní náklady, nikoliv ale už třeba úroky, jejich prostřednictvím celkové částka narostla. Staněk navrhuje rovněž to, aby měl soud možnost prodloužit dobu osobního bankrotu i po pěti letech, pokud by se dlužníkovi nepodařilo dát požadované peníze dohromady.

Staněk to uvedl na sympoziu Současné problémy exekucí a insolvencí ve světle oddlužovací novely, který pořádala právě Česká asociace věřitelů ve spolupráci se Stálou konferencí českého práva. Akce byla součástí projektu Pražské právnické jaro, jehož je INFO.CZ mediálním partnerem.

REPORTÁŽ: Sídliště dlužníků. Exekuci čelí pětina Chomutova, i kvůli celebritám v reklamách

sinfin.digital