Ze společnosti se vytrácí slušnost, právníci by měli upozorňovat na nebezpečí, říká Martin Foukal

Jan Januš

Historie Jednoty českých právníků sahá až do roku 1864. Organizaci, která má sjednotit advokáty, soudce, notáře, státní zástupce, soudní exekutory i další právníky, nalévá v poslední době novou krev do žil stále ještě nový předseda jejího pražského sdružení Martin Foukal, bývalý dlouholetý prezident Notářské komory ČR. Spolu s dalšími členy Výboru Pražského sdružení spolupracuje s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, který vede Jednotu na celorepublikové úrovni. „Jednota českých právníků má sjednocovat všechny právnické profese a hledat společná východiska, která budou vysílat společná poselství. My, právně vzdělaní lidé, bychom měli být vnímaví a pokud se objevují tendence ohrožující principy demokracie, právního státu, měli bychom upozorňovat laickou veřejnost na tato nebezpečí, která se týkají nás všech,” říká Martin Foukal v rozhovoru pro INFO.CZ.

Proč jste se osobně rozhodl angažovat v Jednotě českých právníků?

Zhruba rok poté, co jsem skončil ve funkci prezidenta Notářské komory ČR, mě telefonicky kontaktoval doktor Antonín Mokrý, předseda Pražského sdružení Jednoty českých právníků, dříve předseda Vrchního soudu v Praze, s rodinnou právnickou tradicí sahající zpět několik generací. Jeho telefon jsem nečekal, překvapil mě. Seznámil mě se svým úmyslem ukončit své působení ve funkci předsedy Pražského sdružení JČP vzhledem ke svému věku a ptal se mě, zda bych jako dosavadní řadový člen souhlasil s kooptací do výboru pražského sdružení, abych získal zkušenost s jeho prací a že by mě po nějakém čase rád navrhl na jeho místo.

Ačkoliv jsem neměl v úmyslu se jakýmkoliv způsobem v nějakých funkcích angažovat, jeho slova byla pro mě výzvou a natolik mě zaujala, že jsem se začal hlouběji zabýval podstatou Jednoty českých právníků. Již samotné označení spolku vystihuje základní ideu - jednotu českých právníků. Úmysl kultivovat právní prostředí a spolupodílet se na vytváření právního státu a rozvíjení demokratických prvků ve společnosti je krásná myšlenka a i v dnešní době velmi aktuální. Proto jsem výzvu pana doktora Mokrého přijal.

Nová éra dlužníků v Česku. Věřitelé by mohli odpustit úroky, novelu ale čeká legislativní maraton

sinfin.digital