Noví soudci si počkají. Zeman je nejmenuje, dokud nebude Pelikánův nástupce, píše server

ČTK, lup

Prezident Miloš Zeman počká se jmenováním 40 nových soudkyň a soudců, které schválila vláda, až na nového ministra spravedlnosti. Uvedl to dnes server Česká justice. Současný ministr Robert Pelikán (ANO), který má s prezidentem napjaté vztahy, se rozhodl v politice skončit – nebude v chystané vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů, hodlá složit i poslanecký mandát.

"Je logické a hlavně zdvořilé vyčkat na nového ministra, jestliže jsme v období před vznikem nové vlády," řekl serveru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Bez oficiálního jmenování se soudci nemohou ujmout funkce. "Termín jmenování zatím není určený, ale za normálních okolností by již být určený mohl," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Nejvíce nováčků, které prezidentovi ke jmenování poslala vláda na konci dubna, by mělo posílit soudy spadající pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ústí nad Labem. Mezi kandidáty na nové soudce je například státní zástupce Roman Kafka, známý z kauzy "lihové mafie", uvedl server Česká justice.

sinfin.digital