Seznam.cz postavil vlatní právní tým. A advokáti vymýšlí, jak bojovat s firmami a státem o zaměstnance

Jan Januš

Většina z velkých advokátních kanceláří si stěžuje na nedostatek začínajících právníků. Z ohlasů z trhu to vypadá, že se stále méně lidem chce koncipovat v advokacii, raději se vydávají do právních oddělení firem, nebo třeba do veřejného sektoru. Láká je pevná pracovní doba bez výkyvů typických pro advokacii i slušné a postupně rostoucí finanční ocenění. Advokátní kanceláře tak vymýšlejí nová lákadla: pro studenty pořádají dny otevřených dveří, organizují soutěže či rozšiřují škálu svých benefitů.

Toto konstatování ilustruje několik zpráv z poslední doby. Firma Seznam.cz tento týden oficiálně oznámila, že už několik měsíců buduje vlastní právní tým. Šéfuje mu Michal Nohel, který se ke společnosti připojil již loni po svém odchodu z Českého rozhlasu.

„Interní právní oddělení má dohromady pět právníků, dva specialisty na styk se státní správou, jednoho pověřence pro ochranu osobních údajů a jednoho koordinátora. Seznam je technologickou společností a současně rostoucím mediálním domem. Věřím, že jsme pro obě tváře Seznamu našli ty správné lidi. Pro strategické záležitosti společnosti, akvizice nebo časově či finančně náročné transakce budeme i nadále využívat služeb externích advokátních kanceláří,“ popisuje Nohel na firemním blogu svůj tým a nejbližší záměry.

Cestující mají nárok na odškodné i za zpožděný let mimo Evropskou unii, rozhodl soud

sinfin.digital