Právo v době digitální 2: Menší hráče chrání před obry úřady. Ne ale jen proto, že jsou malí

Jan Januš

Složitá situace, panující na digitálním trhu mezi největšími technologickými obry, jako je Facebook či Google, a menšími hráči, vede Evropskou komisi k přípravě nové regulace. Právo ale umí případné spory firem řešit už v současnosti, a to prostřednictvím soutěžních úřadů. „Menší hráče by měla situace spíše motivovat. V případě pochybností by se neměli bát si na postup velkých hráčů stěžovat,“ říká například odborník na právo hospodářské soutěže Martin Nedelka.

Martin Nedelka, který je partnerem kanceláře Nedelka Kubáč advokáti, totiž argumentuje postupnými proměnami trhu: „Oblast IT se neskutečně rychle vyvíjí. To, že má dnes někdo menší postavení na trhu, nemusí zítra platit. Řada zákazníků preferuje řešení či produkty menších hráčů. Nelze tedy vyloučit, že sami zákazníci „určí strukturu trhu“ bez nutnosti veřejnoprávních zásahů. Menší hráči tak nemusí mít tak nevýznamné postavení.“

„Bavíme se o technologických trzích, které se nesmírně rychle vyvíjejí. Pro ně je typické, že ten, kdo se v určité době zdál byl neotřesitelným hegemonem určitého odvětví, musel často za několik let ustoupit novým hráčům, kteří zcela předefinovali parametry soutěže, často tím, že začali hrát na jiném hřišti, které bylo atraktivní pro zákazníky,“ říká pak Robert Neruda, partner kanceláře Havel & Partners, který dříve působil jako místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Připomíná při tom, jak vypadal trh mobilních telefonů před nástupem smartfonů nebo trh operačních systémů před nástupem cloudu.

Právo v době digitální: Ani obři jako Google či Facebook nesmějí zneužívat své postavení

sinfin.digital