Vláda nemaká, nové zákony můžeme spočítat na prstech. Komentář Jana Januše

Jan Januš

Při pohledu do Sbírky zákonů se zdá, že vláda v demisi pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO) moc nemaká. Za prvních pět měsíců letošního roku totiž vyšlo jen sedm nových zákonů a to navíc spíše druhořadých. Zastavení přílivu nové regulace samozřejmě nemusí být v ničem špatné, pokud by se však za ministry netáhly legislativní dluhy a sliby, co všechno změní. A mezi úkoly premiéra patří bezpochyby i najít si pro tyto kroky potřebnou politickou podporu.

Dlouhé měsíce vládnutí vlády bez důvěry i často zablokovaná Poslanecká sněmovna se plně projevují také na publikaci nových právních předpisů. Ve Sbírce zákonů od ledna do května letošního roku vyšlo 92 věcí, pouze sedm z nich ale byly zákony. V roce 2014, kdy po předcházejících podzimních volbách vládla nově vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), šlo o 13 nových zákonů. O rok později už to bylo 21, v roce 2016 pak 35 a loni šlo dokonce o 42 zákonů. 

Premiér Andrej Babiš přitom rád mluví o tom, jak jeho vláda maká a kritiku, že jeho ministři stále nezískali důvěru Poslanecké sněmovny, odráží argumenty ve stylu, že to lidi nezajímá. Že by vláda  skutečně makala a měla za sebou v legislativě nějaké výsledky, ale na zákonech moc vidět není.

Zeman a jeho premiéři: série proher, kterou Babiš nejspíš nezlomí. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital