Civilní soudy trvale zrychlují. Neexistenci nových pravidel navzdory

Jan Januš

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) představil výroční statistickou zprávu České soudnictví 2017. Ukázkově obsáhlou a detailní. Není divu, ministr a minimálně civilní část justice se mají, až na určité výjimky, čím chlubit. České soudy totiž právě v civilním řízení meziročně zrychlily a v tom trestním se stále drží na velmi slušné úrovni. Znamená to, že lidí se dostanou, třeba v případě obchodních a občanských sporů, ke spravedlnosti rychleji než dříve.

Délka civilního řízení u okresního soudu dosáhla loni v mediánu 181 dnů. Ministr tento ukazatel přiblížil tak, že každý, kdo přijde k soudu, má největší pravděpodobnost, že jeho věc bude vyřešena právě na okresní úrovni za tuto dobu, nebo za ještě kratší časový úsek. Čísla jsou tak podle Pelikána nadále uspokojivá.

Pomalu podle něj přestává platit i teze o dvourychlostní justici, většina českých civilních soudů se totiž dostává co do rychlosti na podobnou úroveň. Tradičně přitom vybočují některé soudy na severu Čech a na jižní Moravě, ale i u nich je podle Pelikána perspektiva, že by se měla situace velice rychle změnit.

Ministr si tak chválí systém, který zavedl při přidělování nových soudců, který mu umožňuje posilovat právě problematická místa. Přiznal ale, že se komplikuje situace v Praze. Přizpůsobil tomu prý přerozdělovací koeficient.

Exekutor by měl dlužníkovi nahnat hrůzu, ale nesmí vše. Sám mám svědomí čisté, říká obávané eso Vrána

sinfin.digital