Zjednodušme zákony a zbavme se v právním řádu formalismu, vyzývá šéf ODS Petr Fiala

Jan Januš

ODS chce zpřehlednit české právní prostředí. Vyhlásila tak akci Velký právní úklid, během níž chce navrhnout zrušení zastaralých a nepotřebných právních předpisů, pravidelně informovat o změnách v regulaci, které vyjdou z Poslanecké sněmovny a také iniciovat diskuse o kvalitě českého právního řádu. Pro začátek navrhuje zrušení 63 předpisů z roku 1919 a následujících let. „Ta věc je tak evidentní, natolik slouží občanům a principům spravedlnosti, že se tato aktivita dříve či později prosadí. A pokud se neprosadí plnou silou teď, je to jeden z našich slibů do příštích voleb. Jsme k tomuto opravdu odhodláni,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

Jak jste vytipovali prvních 63 právních předpisů, které navrhujete zrušit?

Bylo to vlastně jednoduché, ale je to teprve začátek. Postupujeme systematicky od právních předpisů, které tady platí ze začátku První republiky. Ty první, které navrhujeme zrušit, jsou z roku 1919. Nejsou jakkoliv uplatnitelné, jenom komplikují náš právní řád, protože v něm pořád figurují a zrušené nejsou. Jde samozřejmě nejen o zákony, ale také o podzákonné normy.

Nikdo se v tom vlastně už dnes ani nevyzná, nikdo není schopen říct, co platí a co neplatí. Nemáme žádnou jednoznačnou evidenci zákonů, k dispozici je ASPI, které je vytvářené na soukromé bázi. Není tam žádná garance státu, že to, co tam je, je opravdu platné. Začali jsme systematicky, postupně, rokem 1919 a budeme postupovat dále až k současnosti. Věříme, že v tom nezůstaneme sami.

Civilní soudy trvale zrychlují. Neexistenci nových pravidel navzdory

sinfin.digital