KOMENTÁŘ: Zruší poslanci zákony sahající až k císařství? Je to nadstranická otázka, právní řád je třeba vyčistit

Jan Januš

Poslanci ODS Marek Benda, Petr Fiala, Zbyněk Stanjura a další poslali do legislativního procesu neobvyklý návrh zákona, kterým se zrušují obsoletní zákony ze začátků existence První republiky. Místo prošlých předpisů ale žádné nové nenavrhují. Nejsilnější opoziční strana tím zahajuje akci nazvanou Velký právní úklid, jíž chce zjednodušit a zpřehlednit český právní řád. Hodlá rovněž informovat o nové regulaci a iniciovat diskusi o právním prostředí. I když jde vlastně o politickou deklaraci a program, je to skutečně potřeba a mohla by to být nadstranická aktivita.

Je vlastně zcela druhotné, jaké konkrétní právní předpisy teď ODS navrhuje zrušit. Důležitá je samotná iniciativa a to, že politici druhé nejsilnější strany říkají přesně to, co po léta zaznívá na odborných konferencích a fórech, věnovaných právě kvalitě legislativního procesu a množství regulace, jíž jsme zavaleni a v níž se už snad nikdo nemůže bez dalšího stoprocentně vyznat.

ODS nyní problémy právního řádu pojmenovává z politických stran nejhlasitěji a volá po změnách. „Za nejhorší považuji - a to by myslím mělo být varující pro všechny - opakované výroky renomovaných právníků a soudců v médiích, že už se sami v té právní džungli nevyznají. Je potřeba něco dělat, mluvit o tom můžeme donekonečna. My jsme začali s konkrétní aktivitou, předložili jsme konkrétní zákony, které je potřeba zrušit. Takto musíme pokračovat dál a já opravdu věřím, že pro to získáme širší podporu,” říká v rozhovoru pro INFO.CZ předseda ODS Petr Fiala.

„V této iniciativě budeme pokračovat a postupně chceme projít všechny předpisy, které nám tu straší už desítky let zcela zbytečně. Zapojíme odborníky, profesní organizace, studenty a všechny, kterých se to týká, a takto právní řád postupně vyčistíme. Letos bychom chtěli uskutečnit zrušení všech nepotřebných zákonů z období první republiky. Je jich stále několik set platných,“ uvedl  již dříve předseda sněmovního Ústavně právního výboru Marek Benda.

Předpisy navazující na císařská nařízení

Prostřednictvím zmíněného návrhu by došlo ke zrušení 63 právních předpisů, zhruba třetina z nich jsou zákony, zbytek pak především nařízení vlády či jednotlivých ministerstev. U řady z nich je jen obtížné uvěřit, že jsou stále součástí českého právního řádu. Například zákon, týkající se splatnosti daně z válečných zisků nebo daně válečné, mění ještě císařské nařízení.

Neaktuální bude třeba i nařízení ministra financí o soupisu dluhopisů rakouských a uherských válečných půjček a pokladničních poukázek Rakousko-uherské banky, nařízení ministra financí ve srozumění s ministrem spravedlnosti o okolkování bankovek vydaných Rakousko-uherskou bankou a nalézajících se na území československého státu či zákon o zřízení a působnosti nejvyššího účetního kontrolního úřadu.

sinfin.digital