Držitelé zbraní žádají o vynětí z omezení zbraní v EU. Petici obhajuje Foldyna i Klaus mladší

ČTK

nek

Česko podle prezidenta sdružení Liga Libe Pavla Černého zřejmě do poloviny září nestihne do svého právního řádu přijmout opatření vyplývající z kritizované evropské směrnice na regulaci zbraní. Na tiskové konferenci odpůrců směrnice uvedl, že bude nutné nějakou změnu českého práva přijmout, aby se země vyhnula sankcím. Chce současně, aby z účinnosti směrnice byli držitelé českých zbrojních pasů vyňati.

Pod petici za přijetí takového ústavního zákona dnes její autoři získali poslance a místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu a poslance ODS Václava Klause mladšího. Mezi petenty dokumentu z letošního ledna je také prezident Miloš Zeman.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině loňského března. Cílem směrnice je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU. Podle Foldyny se petice staví proti zbytečnému zpřísnování zákona. „Legální držitelé páchají mimimum trestných činů, nemám informace, že by někdo páchal teroristický trestný čin jako držitel zbrojního pasu vydaného v ČR,“ uvedl Foldyna. Za maximální ústupek by považoval častější zdravotní kontroly držitelů zbraní.

Revoluce v autorských právech na spadnutí. Europoslanci chtějí ochranu vydavatelů

sinfin.digital