Někteří soudci stále posílají lidi do neexistujících věznic, stěžuje si Vězeňská služba

Jan Januš

V České republice fungují od loňského října jen dva typy věznic - ty s ostahou a ty se zvýšenou ostrahou. Novinku přinesla novela zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Podle náměstka generálního ředitele Vězeňské služby Simona Michailidise ale i 10 měsíců po změně zákona přicházejí stále některé trestní příkazy, které umisťují odsouzené do typů věznic, které již neexistují. Tedy do těch s dohledem či s dozorem. V některých případech patrně půjde o chybu soudců. Podle předsedy Městského soudu v Praze a čestného prezidenta Soudcovské unie ČR Libora Vávry je ale tato situace způsobena zejména tím, že se rozhodnutí dlouho doručují.

Trestní příkazy posílající lidi do neexistujících věznic, tak budou podle Vávry chodit Vězeňské službě ještě celá léta. Odráží to podle něj stav, kdy jsou právě soudní rozhodnutí i léta doručována, například kvůli tomu, že není jasné, kde se odsouzený zrovna nachází.

Vávra ale zároveň nevyloučil, že se někteří soudci někdy nedopustí chyby. Michailidis i Vávra o těchto problémech mluvili na sympoziu Podmíněné propuštění jako cesta do života, který pořádala za mediálního partnerství INFO.CZ v rámci Pražského právnického jara Stálá konference českého práva.

Hlavním tématem odborného setkání ale bylo právě podmíněné propuštění z vězení. Zjednodušeně řečeno, o to mohou při splnění požadovaných podmínek požádat odsouzení poté, co si odsedí určitou část svého trestu. Tuto možnost přitom mají všichni, včetně těch, kteří si odpykávají doživotní trest odnětí svobody. O tom, zda splňují podmínky a je už vhodné je propustit na svobodu, rozhodují okresní soudci.

Zdraví nejvlivnějšího muže chřadne. Jaké bude Polsko bez Kaczyńského? Experti tuší velký třesk

sinfin.digital