Josef Baxa se začíná loučit. Správní soudy mohou omezovat aroganci a svévoli, říká

Jan Januš

Josef Baxa stráví v pozici předsedy Nejvyššího správního soudu posledního zhruba čtvrt roku. Není tak divu, že nejen v rozhovorech, ale také ve svých veřejných vystoupeních začal určité věci rekapitulovat a výrazněji než dříve mluví i o budoucnosti správního soudnictví. Varuje přitom dokonce před jeho morálním selháním. Vzhledem k autoritě, kterou Baxa zaslouženě požívá, stejně jako k zahlcení správního soudnictví, které je na tom nejhůře v zemi, bychom měli brát jeho slova velmi vážně.

Josef Baxa, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal jednali tento týden s prezidentem Milošem Zemanem. Podobné schůzky nebývají veřejné a z logiky věci veřejné většinou nebývají ani všechny informace, které si na nich jejich aktéři vymění.

O to zajímavější může být Baxovo nedávné vystoupení na konferenci Karlovarské právnické dny, protknuté náznakem smutku i obavy nad dalším vývojem správního soudnictví. Podle brzy končícího předsedy Nejvyššího správního soudu totiž správní justici, která by měla být sebevědomými soudy do nepohody, teprve čekají zátěžové zkoušky.

Dodělá si Malá zkoušku z trestního práva? Očekávání jsou nulová, ministryně z toho může jen těžit

sinfin.digital