Kauza Oleo Chemical: Ústavní soud zrušil povolení k reorganizaci

ČTK

nek

Ústavní soud (ÚS) podruhé zrušil povolení k reorganizaci společnosti Oleo Chemical, která je v insolvenci. Částečně tak vyhověl stížnosti firmy Ravak. Už v květnu soud z podnětu Ravaku odložil vykonatelnost rozhodnutí, jímž Městský soud v Praze reorganizaci podruhé povolil.

K prvotnímu rozhodnutí městského soudu o reorganizaci měl ÚS výhrady hlavně kvůli nedostatečnému odůvodnění. Tehdy se situací zabýval z podnětu společností Ravak a Shadbrook Enterprises Limited, které patří mezi věřitele Oleo Chemical. Na chabé odůvodnění poukázal ÚS i ve svém druhém nálezu, vyhlášeném dnes dopoledne.

Doplněné odůvodnění považuje ÚS za formální. „Za dostatečné odůvodnění soudního rozhodnutí totiž nelze považovat výčet a citaci zákonných ustanovení aplikujících se na danou situaci s velice stručným zdůvodněním postupu soudu, kdy v tomto zdůvodnění postupu není jednotlivě reagováno na námitky stěžovatele,“ stojí v nálezu.

Zrušující zásah ÚS se kromě povolení reorganizace týká také ustanovení znalce k ocenění majetkové podstaty, dále výzvy k předložení aktualizovaného reorganizačního plánu a nařízení přezkumného jednání. Ravak ale neuspěl s návrhem, aby se situací v Oleo Chemical zabýval jiný soudce městského soudu.

sinfin.digital