Plagiátorství je hanebné, říká Bezouška z Legislativní rady, který spustil petici proti Malé

Jan Januš

Člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška, který je zároveň odborným asistentem na olomoucké právnické fakultě a působí například i v advokátní kanceláři PRK Partners, inicioval petici za odvolání ministryně spravednosti Taťány Malé (ANO), a to kvůli jejím plagiátorským aférám. „Opisovala slovo od slova i s chybami, zdroje nikde neuvedla. Byla to pro mne taková poslední kapka. Sám nerad vystupuji ze své komfortní zóny akademického pracovníka, odborníka, ale když se paní Malá ani neomluvila, nebyla tam projevena žádná lítost, řekl jsem si, že zkusím akademickou obec vyburcovat,” říká Bezouška pro INFO.CZ.

Inicioval jste petici za odvolání ministryně Taťány Malé kvůli jejím plagiátorským aférám. Důvody uvádíte v úvodním dopise, který je adresovaný předsedovi vlády Andreji Babišovi. Proč jste se do této věci osobně vložil?

Plagiátorství považuji za hanebný čin. Na stole jsou jasné důkazy, že paní Malá podváděla. Opisovala slovo od slova i s chybami, zdroje nikde neuvedla. Byla to pro mne taková poslední kapka. Sám nerad vystupuji ze své komfortní zóny akademického pracovníka, odborníka, ale když se paní Malá ani neomluvila, nebyla tam projevena žádná lítost, řekl jsem si, že zkusím akademickou obec vyburcovat. Nejen podle mne má tato vláda řadu závažnějších problémů, ale s těmi velkými já sotva pohnu. S tímto však něco dělat mohu, proto ten otevřený dopis.

V minulosti jste se jako proděkan podílel na obnově plzeňské právnické fakultě, kterou před několika lety rovněž zasáhla velmi silná plagiátorská aféra. Jsou tak pro vás tyto otázky citlivější?

Sám jsem o tom přemýšlel a asi to tak je.

Klíčové dny ministryně Malé: Padne, nebo tlak ustojí? 5 věcí, které rozhodnou

sinfin.digital