Poslanci chtěli ústavně chránit manželství jako svazek muže a ženy. Vláda návrh nepodpoří

ČTK

nek

Navrhovanou ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně nepodpoří. K předloze skupiny poslanců, která doplňuje listinu práv a svobod, dal na dnešní schůzi kabinet záporné stanovisko. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). K důvodům měla podle podkladů pro kabinet patřit podpora novely jiné skupiny poslanců, která chce otevřít institut manželství i pro lidi stejného pohlaví. Už dřív se k ní postavila kladně někdejší jednobarevná vláda ANO.

K jakékoliv změně listiny základních práv a svobod je třeba přistupovat zdrženlivě, napsali do předběžného stanoviska kabinetu vládní legislativci. Práva a svobody zakotvené v listině, která je součástí ústavního pořádku, by se podle nich neměly používat k blokování práv určitých skupin lidí. Obecná deklarace v listině by navíc cíle předkladatelů předlohy nenaplnila, dodali.

Návrh ústavního zákona podepsalo více než 30 poslanců z řad KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným. Cílem je podle nich doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha by měla podle autorů ale také zabránit „neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potencionálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout“. Nynější definici manželství je třeba podle nich chránit před „ohrožením ze strany snah o její zpochybnění či přetvoření“.

sinfin.digital