Nová vláda by se měla zabývat insolvencemi i „soudní mapou“ ČR, říká Rychetský

ČTK

mst

K legislativním výzvám pro novou vládu patří trestní i občanský soudní řád, zabývat by se měla insolvencemi či problematikou soudních znalců. Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský v rozhovoru poukázal také na zastaralou "soudní mapu" České republiky a vyjádřil naději, že vláda učiní aspoň dílčí kroky při přípravě nejvyšší rady soudnictví jako dlouhodobě zvažovaného, ale dosud neexistujícího orgánu dílčí samosprávy justice.

„Není pochyb o tom, že nemůžeme dál žít s procesními předpisy ze 60. let minulého století,“ řekl Rychetský k trestnímu a občanskému soudnímu řádu. Oba předpisy jsou podle něj „zflikované“ nesčetnými novelizacemi.

Další problém spatřuje v oblasti soudních znalců. „Stále máme normu, podle které soudního znalce, ať už z mikrobiologie nebo ekonomiky, jmenuje ministerstvo spravedlnosti, které nemá odborníky na žádnou z těch oblastí. Neexistuje žádná možnost 'kontroly kvality',“ uvedl Rychetský. Připomněl, že velká část soudních rozhodnutí ze všech oblastí se opírá právě o znalecké posudky.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital