Udej svého starostu! Soupeříme, kdo rychleji nabonzuje obecní politiky? Komentář Jana Januše

Jan Januš

Dělat komunální politiku je hodně nevděčné, traduje se. Starostové i obecní zastupitelé mají tolik povinností, že si mnozí svým angažmá rovnou předplácejí kriminál, říká se. A analýza Unie obhájců, stará tři roky, to vlastně potvrzuje. Podle Nejvyššího státního zastupitelství tomu tak ale není. V celkovém objemu kriminality totiž představují podobné případy jen tři setiny procenta, za posledních pět let tak šlo celkově o 438 kauz. Nová analýza ale vypovídá o daleko více věcech, než je jen stíhání nejníže postavených politiků. Ilustruje celou trestní justici i českou společnost jako takovou.

Jak si jinak vysvětlit, že přes 76 procent těchto kauz začalo podáním trestního oznámení? Člověkem, firmou, nebo jinou právnickou osobou. Jako by hodně z nás soutěžilo o to, kdo rychleji nabonzuje svého starostu.

Není sporu o tom, že trestnou činnost není možné trpět a je zcela v pořádku, když bdělý občan upozorní na svá podezření. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by ale volení funkcionáři měli tato čísla chápat jako apel, trestní oznámení totiž pocházejí od nespokojených občanů či politických oponentů, kteří neuspěli ve volbách.

Vláda chce novelou omezit přístup k informacím o trestním stíhání, píše iRozhlas

sinfin.digital