Nový šéf správní justice 1: Jmenuje Zeman Babišova rivala? Komentář Jana Januše

Jan Januš

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa skončí zhruba za dva měsíce ve své
funkci. Intenzivně bychom tak měli debatovat o jménu jeho nástupce, kterého má jmenovat prezident Miloš Zeman. Ten ale drží své úvahy spíše pod pokličkou a jen naznačuje. Odmítá zveřejnit, z jakých jmen vybírá. Celá věc je o to pikantnější, že se na jménu musí dohodnout s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) či s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO). Jde totiž o takzvanou pravomoc s kontrasignací. A ani Babiš na dotazy ohledně nového šéfa správního soudnictví nereaguje. Nový předseda přitom může být do budoucna jedním z jeho hlavních protivníků a strážcem dodržování základních právních principů v České republice.

Prezident Miloš Zeman vybírá nového předsedu Nejvyššího správního soudu. Činí tak ale kabinetně, bez kontroly veřejnosti. INFO.CZ mu tak adresovalo prostřednictvím jeho tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka logické otázky, pátrající například po tom, z jakých jmen prezident vybírá, jak bude koordinovat svůj postup s předsedou vlády či ministrem spravedlnost či zda lze za určitých okolností podle jeho názoru jmenovat novým předsedou i člověka mimo Nejvyšší správní soud, a to i bez souhlasu současného předsedy Nejvyššího správního soudu.

Alespoň obecně pojaté odpovědi by mohly ledacos naznačit. Od Jiřího Ovčáčka jsme se ale dočkali minulé úterý jediné reakce: „Tuto záležitost nebudeme aktuálně vůbec komentovat.”

Sex, vraždy i právní rozbory pohádek. Daniela Kovářová napsala děsivé povídky. Právní tipy na léto 2

sinfin.digital