Nový šéf správní justice 2: Zeman Baxu obejít nemůže, shodují se odborníci

Jan Januš

Nejvyšší správní soud bude mít na podzim nového předsedu. Kdo nahradí Josefa Baxu, ale není jasné. Zřejmé není ani to, z jakých jmen prezident Miloš Zeman vybírá. Podle expertů na správní právo, které INFO.CZ oslovilo, musí být nominant už v současnosti soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS), nebo k němu musí být ještě před svým jmenováním novým šéfem správní justice přidělen či přeložen. A to jedině se souhlasem stávajícího předsedy Josefa Baxy. Toto pravidlo nejde podle expertů nijak obejít. „Pouze v hraniční situaci, kdy by nebyl žádný soudce NSS, například po letecké katastrofě, při které by všichni zahynuli, by zřejmě bylo možno jmenovat soudce NSS bez souhlasu předsedy a poté jmenovat tohoto soudce předsedou. Tato situace však není na pořadu dne,“ říká například bývalý náměstek ministra spravedlnosti a člen Legislativní rady vlády František Korbel, který je partnerem v kanceláři Havel & Partners.

To, že by se mohl novým předsedou Nejvyššího správního soudu stát i člověk, který v současnosti působí mimo NSS, označil prezident Miloš Zeman minulý týden v rozhovoru pro ČTK za velmi divokou konstrukci. Sám prezident však rovněž říká, že jen idiot nemění své názory. Je tedy otázkou, zda právě výše uvedené vyjádření můžeme brát za skutečnou záruku toho, že se prezident nerozhlíží mimo NSS. 

Situace, kdy by mohl být jmenován předsedou či místopředsedou NSS člověk v současnosti působící mimo tento soud, a to bez souhlasu jeho současného předsedy Josefa Baxy, však prakticky nelze docílit. Vyplývá to ze stanovisek oslovených právníků, kteří pro INFO.CZ analyzovali příslušné paragrafy.

Nový šéf správní justice 1: Jmenuje Zeman Babišova rivala? Komentář Jana Januše

sinfin.digital