Ústavnímu soudu se krátí čas. Bude v příštích pěti letech čelit Babišovi? Komentář Jana Januše

Jan Januš

Nejen Pavel Rychetský oslavil včera půlkulaté výročí svého druhého jmenování předsedou Ústavního soudu. Společně s ním zamířili do Joštovy ulice 7. srpna roku 2013 i Kateřina Šimáčková a Ludvík David. Znamená to také to, že už sedm z celkem 15 ústavních soudců  je nyní za polovinou svého mandátu. Hlavní soud v zemi se i díky nim vyprofiloval v těleso, které věří zejména na přirozené právo a nenechává se svázat jen psanými a mnohdy formálními pravidly.

Milada Tomková, Jaroslav Fenyk, Jan Filip, Vladimír Sládeček a od včerejšího dne i Pavel Rychetský, Ludvík David a Kateřina Šimáčková. Všichni už strávili u Ústavního soudu více než pět let. V listopadu pak oslaví stejné výročí i Radovan Suchánek. V tu chvíli už bude mít takzvaný třetí Ústavní soud za sebou ve většině polovinu svého funkčního období. Uteče to a začneme debatovat o tom, kdo by měl stávající ústavní soudce nahradit či zda by měl někdo z nich pokračovat ještě v dalším období.

Prvních pět let jasně dokázalo, že u třetího Ústavního soudu se potkaly výrazné osobnosti, nezpochybnitelné právní autority s jasným názorem na spravedlnost, optimální chování i morálku. Své vidění světa promítají do svých nálezů a případných disentů. Většina z nich často a pravidelně vystupuje na odborných konferencích a dalších fórech a posouvá tak právní diskusi novými směry.

Na miliardu si může sáhnout i česká advokátní kancelář, záleží na práci v zahraničí, říká Jaroslav Havel

sinfin.digital