Co řešili advokáti s ministrem spravedlnosti? Třeba zapojení do tvorby nových zákonů, říká jejich šéf Jirousek

Jan Januš

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) využívá horkého léta i ke schůzkám se zástupci jednotlivých právních profesí. Minulý týden tak navštívil oba české nejvyšší soudy a potkal se rovněž s představiteli České advokátní komory. „Aby fungovala komunikace se zástupci obou komor, je potřeba se pravidelně potkávat. Využil jsem čas vládních prázdnin k tomu, abychom s představiteli probrali konkrétní témata i způsob komunikace s ministerstvem spravedlnosti,řekl ke schůzce s advokáty, jimž předcházelo jednání s notáři, Kněžínek.

Konkrétněji jeho schůzku s advokáty popsal tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka: „Bezplatná právní pomoc občanům, rekodifikace procesních předpisů, příprava zákona o hromadných žalobách a předjednání stanoviska k Úmluvě o advokátní profesi byla témata jednání s předsedou České advokátní komory Vladimírem Jirouskem.”

První oficální setkání popsal pro INFO.CZ také Vladimír Jirousek. „Osobně mě velmi těší dohoda o přímé účasti námi jmenovaných reprezentantů advokacie v rámci legislativní tvorby, dále pak například shoda ohledně základních pravidel součinnosti při zajišťování chodu bezplatné právní pomoci,” říká.

Jak hodnotíte schůzku s ministrem spravedlnosti?

Za dobu mé předsednické praxe je to první ministr, kterého jsem před nástupem do funkce osobně neznal. Přesto nešlo toliko o „seznamovací schůzku“, ale o nastolení aktuálních témat, mimo jiné předjednaných s náměstkem Jeronýmem Tejcem. Šlo tedy o schůzku výrazně pracovní, jež byla vedena oboustranně velmi otevřeně.

sinfin.digital