Kněžínek se vypořádává s dědictvím po Pelikánovi. Musí předjednávat a prosazovat. Komentář J. Januše

Jan Januš

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) opravdu maká. Během srpna se už sešel s advokáty, notáři i se šéfy Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu. Zatím to vypadá, že je jako kariérní úředník zvyklý vyřizovat věci, které mu leží na stole a potřebnou agendu postupně odbavovat. Témata, kterým by se měl věnovat, jsou totiž jasná. Není je potřeba vymýšlet. Promýšlet ale ano. A právě k tomu se schůzky se zástupci jednotlivých právních profesí skvěle hodí.

Helena Válková i Robert Pelikán, bývalí ministři spravedlnosti hnutí ANO, přišli s řadou nápadů, zadali práce na mnoha nových zákonech, ale většinu z nich nedotáhli. Současný ministr spravedlnosti Jan Kněžínek tak tato témata chtě nechtě zdědil. Z jeho prvních týdnů v úřadu se ale zdá, že k nim přistupuje dosti zodpovědně.

Tak tedy: Potřebujeme nové procesní kodexy, podle kterých budou rozhodovat civilní i trestní soudy. Nový civilní řád soudní, stejně jako nový trestní řád, totiž mohou alespoň částečně zamezit různým roztrpčením, podobným třeba těm souvisejícím s H-Systemem. Ale jen pokud budou skutečnými aktuálními a současnými předpisy pro dnešek i zítřek.

Co řešili notáři s ministrem spravedlnosti? I opatření proti přání špinavých peněz, říká jejich šéf Radim Neubauer

sinfin.digital