Další vizitka polské justice: kvůli politickým zásahům ji můžou vyškrtnout z evropského sdružení

ČTK

lup

Organizace sdružující soudcovské rady z většiny zemí Evropské unie ohlásila, že se chystá pozastavit členství polské Zemské soudcovské rady (KRS), protože po politickém zasahování do justičního systému v Polsku již není nezávislá na vládě. Hlasovat o pozastavení členství polské rady v Evropské síti soudcovských rad (ENCJ) má generální shromáždění na mimořádné schůzi svolané na 17. září do Bukurešti.

"Rada ENCJ navrhla členům pozastavit členství KRS kvůli neplnění požadavků ENCJ na nezávislost na výkonné a zákonodárné moci a zajištění nezávislosti polského soudnictví," uvedla v komuniké ENCJ, která podle agentury Reuters také radí Evropské komisi ohledně záležitostí právního státu v EU.

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila několik samostatných řízení proti Varšavě, včetně řízení kvůli nejvyššímu soudu. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) ale tvrdí, že změny v polské justici jsou nezbytné, aby soudy rozhodovaly efektivněji a aby se zbavily dědictví po komunismu.

sinfin.digital