Aleš Rozehnal: Návrh na pozastavení činnosti Okamurovy SPD je jen plácnutím do vody

Hlídacípes.org

Aleš Rozehnal

Téměř všechna média přinesla zprávu, že Nejvyšší správní soud přijal návrh na pozastavení činnosti hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura, který podal bývalý brněnský člen strany Kamil Papežík. Bohužel však již nepřipojila informaci, že tento návrh nemá žádnou šanci na úspěch.

Důvodem návrhu na pozastavení činnosti hnutí má být dle pana Papežíka skutečnost, že nemá demokraticky ustanovené orgány. V návrhu stručně uvádí, že nejvyšší orgán hnutí, kterým je konference, se nekonal řádně, protože výsledky regionálních konferencí v Jihomoravském, Plzeňském a Olomouckém kraji byly zmanipulované.

Je pravdou, že Zákon o sdružování v politických stranách a v politických hnutích stanoví, že vznikat a vyvíjet činnost nemohou strany a hnutí, které nemají demokraticky ustanovené orgány.

Zákon tedy u politických stran a hnutí rozlišuje jednak vnější, a jednak vnitřní demokratičnost. Vnější demokratičnost spočívá v tom, do jaké míry se strana či hnutí hlásí k idejím demokracie nebo je odmítá.

Demokracie dovnitř i navenek

Interní stranická demokratičnost spočívá v možnosti členů strany, respektive hnutí, volit své vedení, možnosti členů ovlivňovat agendu, v ochraně základních práv členů strany či hnutí, v garanci práva na informace, transparentnosti, svobodě projevu uvnitř hnutí a možnosti tvorby frakcí.

Škromach: Maláčové poradím s chodem celého úřadu, zkušenosti ministra jinde nezískáte

sinfin.digital