Proč se advokáti stydí za své miliony? S výsledky se chlubí jen málo právníků

Jan Januš

Advokátní kancelář Pwc Legal dosáhla za poslední uzavřený fiskální rok obratu přes 43 milionů korun, což je meziročně o 18 procent více. Možná ještě zajímavější než čísla samotná je fakt, že kancelář jako jedna z mála právních firem na českém trhu takto otevřeně prezentovala své výsledky. Advokáti se totiž v naprosté většině nechlubí svými čísly moc rádi. Dotazy pátrající po jejich ekonomické situaci raději nechávají bez odpověd. Nebo se spokojují s bohorovným konstatováním, že jejich tržby vytrvale rostou. Má to více důvodů, než se na první pohled zdá.

Pro PwC Legal skončil fiskální rok až k letošnímu 30. červnu. Jak kancelář informovala, dopadl úspěšně, její obrat totiž vzrostl meziročně o 18 procent na více než 43 milionů korun. Peníze, které  zvládlo vyfakturovat 24 právníků, přineslo zejména poradenství ohledně transakcí a zdravotnického a IT práva.

Další rok by měl být podle řídícího partnera kanceláře Bořivoje Líbala ještě lepší. Pomoci má i nová specializace, spočívající ve sportovním právu: „Minulý rok byl pro advokátní kancelář PwC Legal příznivý a pevně věříme, že v roce 2019 budeme v nastoleném trendu, tedy zvyšování obratu, dále pokračovat. Růst chceme mimo jiné zajistit rozšířením poskytovaných právních služeb o další specializované oblasti práva, jako je například právo sportovní.”

Razí Havel & Partners nový trend?

Advokáti bývají většinou na jakékoliv poskytované informace více než střídmí. Nemáme zde ani tak na mysli údaje zveřejňované prostřednictvím obchodního rejstříku, jako jasné marketingové využití těchto čísel. Tedy nikoliv splnění povinností uložených zákonem, ale aktivní využití svých úspěchů k budování vlastní značky a přesvědčování ostatních o své jedinečnosti. 

Pokud jde o hospodářské výsledky, zcela opačný trend už několik let razí advokátní kancelář Havel & Partners, dříve Havel, Holásek & Partners. Ta o svých číslech pravidelně informuje prostřednictvím tiskových zpráv, a to někdy více, někdy méně podrobných.

sinfin.digital