Soudkyně Barbara šéfkou správní justice? Pořízková by se mohla stát první ženou, která to dokáže

Jan Januš

Zaslouží-li si prezident Miloš Zeman za něco pochvalu, pak je to výběr hlavních českých soudců. Proti naprosté většině z nich se nedá nic namítat. Zeman jmenoval všech 15 ústavních soudců, nového šéfa Nejvyššího soudu a příští týden předá jmenovací dekret i novému předsedovi Nejvyššího správního soudu. V jeho čele stane dosavadní místopředseda tohoto tělesa Michal Mazanec. Záda by mu měla jako místopředsedkyně krýt Barbara Pořízková. A je dost možné, že ho za tři roky vystřídá i v čele této instituce. Každopádně o tom znovu rozhodne, pokud se tedy nestane nic nepředvídaného, Miloš Zeman.

To, že se novým předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) stane Michal Mazanec, je logickou volbou, která zajistí kontinuitu ve fungování instituce. Posledních 15 let totiž strávil jako místopředseda tohoto soudu, po Josefu Baxovi byl jeho „druhým mužem”.

Už v tuto chvíli je ale ještě zajímavější výběr nové místopředsedkyně NSS. Jak uvedl původně server Česká justice, tuto pozici by měla obsadit soudkyně Barbara Pořízková. Pokud by se za tři roky, kdy Mazanec v červenci dosáhne věku 70 let a s posledním prosincovým dnem tak bude muset jako soudce skončit, opakoval stejný scénář jako letos a na místo předsedy měl nastoupit jeho zástupce, novou šéfkou správní justice by se pak stala právě Pořízková.

Správní soudnictví ve 20. letech 21. století by pak mohla utvářet právě ona. A mohlo by to být zajímavé.

Právnička roku

Pro Barbaru Pořízkovou je rok 2018, ve které mimochodem slaví 50. narozeniny, více než úspěšný. Dostala pracovní nabídku, která se neodmítá. A ocenili ji i přímo kolegové. V lednu převzala ocenění Právník roku 2017 v oblasti finančního práva udělované Českou advokátní komorou a společností ePravo.cz.

Zeman nestojí ani za facku, šíří banalitu, a to je horší než zlo, říká Kučera

sinfin.digital