Kajínek dál vymáhá dluhy. A Baxa předává budoucnost Mazancovi. Týden v právu komentuje Jan Januš

Jan Januš

I právní dění se tento týden vrátilo do svých běžných poprázdninových kolejí. Znovu se sešli poslanci, kteří aktuálně řeší například nová pravidla elektronické evidence tržeb. Začala také podzimní konferenční sezóna, na Nejvyšším správním soudu (NSS) si totiž velkolepou odbornou akcí připomněli 15 let od jeho vzniku. A pokračovala i debata o tom, jak má vlastně tato společnost přistupovat ke dluhům.

Orientovat se v návrzích zákonů, které právě projednává Poslanecká sněmovna je stále složitější. Doba je pořád rychlejší a média mnohdy informují prakticky o jakémkoliv nápadu toho kterého ministra či poslance na zlepšení nebo na „zlepšení” českého právního řádu, jako by šlo již o hotovou normu, podle níž se okamžitě postupuje.

Skutečnost ale samozřejmě bývá často jiná. A tak se řada již dávno prezentovaných novinek stále táhne legislativním procesem. Uvidíme třeba, jak to ještě všechno dopadne s elektronickou evidencí tržeb, kterou ministerstvu financí nekomplikuje jen opozice, ale od loňského prosince také Ústavní soud.

Stát nefunguje a úředníci se bojí, Babiš si ze státní služby udělal trhací kalendář, říká analytik

sinfin.digital