Jak vypadala Sbírka zákonů před 50 lety? Vyšly první předpisy po okupaci, nijak na ni ale nereagovaly. Právní osmičky 1

Jan Januš

Napadlo vás někdy podívat se do historické Sbírky zákonů? Třeba na to, co v ní vycházelo před 50 lety? Tedy v roce 1968, jen krátce po sovětské okupaci? A nebo jít ještě dále, řekněme o dalších 50 let a procházet první zákony nově vzniklého Československa? Pracovat s původními zákony a vracet se do naší minulosti právě prostřednictvím právních předpisů může být poučné, ale i zavádějící. V novém seriálu vám INFO.CZ nabídne postupně několik tipů, jak se na letošní jubilejní osmičkový rok podívat i právním pohledem.

Rok 2018 totiž představuje lahůdku i pro právní historiky. Únor roku 1948 přinesl i zcela novou ústavu, která dostala přízvisko 9. května. Mohli bychom rozebírat třeba právní souvislosti Pražského jara 1968. Ta nejdůležitější jubilea budou ale logicky spojena právě s druhou polovinou roku.

Vydatný bude samozřejmě říjen, ale zejména pak listopad a prosinec, kdy po vzniku republiky spatřovaly světlo světa první československé zákony.

V našem seriálu ale začneme skutečně tím, co se odehrálo před 50 lety a protentokrát se přidržíme přísné optiky Sbírky zákonů Československé socialistické republiky. Po sovětské okupaci vyšly první právní předpisy, nesoucí čísla 122 až 125, až 20. září, a to v částce 35. V elektronické podobě jsou dobře dohledatelné například na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Kajínek dál vymáhá dluhy. A Baxa předává budoucnost Mazancovi. Týden v právu komentuje Jan Januš

sinfin.digital