Změny v advokátní komoře: Exministryně Kovářová se bude starat o celoživotní vzdělávání advokátů

Jan Januš

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová bude mít od října na starosti celoživotní vzdělávání advokátů. Kvůli nové práci pro Českou advokátní komoru (ČAK) významně omezí své dosavadní aktivity. „V tuto chvíli vypadá nová koncepce následovně: advokát bude mít povinnost získat během tří let příslušné množství kreditů na vzdělávacích akcích podle vlastního výběru, tedy nejen u ČAK v Praze, v Brně či v regionech, ale také u jiných agentur, vlastní přednáškovou nebo publikační činností, e-learningem a podobně,” popsala pro INFO.CZ Kovářová.

V jaké pozici byste měla pro ČAK pracovat? A od jakého data?

Od 1. října 2018 se po desetileté přestávce vracím na Českou advokátní komoru, kde budu mít na starosti celoživotní vzdělávání advokátů. Nabídka, kterou mi nový předseda ČAK Vladimír Jirousek učinil, v sobě spojuje vzdělávání, spolupořádání akcí pro advokáty i koncepční práci pro Českou advokátní komoru, což všechno jsou aktivity mé duši mnoho let blízké.

Advokacie se dnes bez neustálého vzdělávání nedá vykonávat, vedle poskytování právních služeb advokáti vykonávají pro své klienty mj. správu majetku, ověřují podpisy nebo provádějí úschovy, což všechno i mnohé jiné činnosti jsou aktivity vysoce profesionální a náročné na dodržování stanovených postupů, navíc právní řád se stále mění a je každým měsícem méně přehledný a předvídatelný. Je proto jen logické, že se představenstvo rozhodlo přikročit ke zvýšení náročnosti vzdělávání.

Začne se Krtek padělat? Kvůli komplikovaným sporům dědiců hrozí i to, říká advokát Matzner

sinfin.digital