Normalizace ve Sbírce zákonů. Pookupační přechodný zákon platil až do roku 1990. Právní osmičky 2

Jan Januš

Před 50 lety vyšly první zákony bezprostředně reagující na srpnovou sovětskou okupaci tehdejšího Československa. Schváleny byly 13. září, ve Sbírce zákonů ale vyšly až 26. září. Šlo zejména o zákony o některých přechodných opatřeních k upevnění veřejného pořádku a o některých přechodných opatřeních v oblasti tisku a ostatních hromadných informačních prostředků. Právě zákon o některých přechodných opatřeních k upevnění veřejného pořádku byl tím prvním, který obsahoval slovo normalizace.

Poslanci Národního shromáždění se ke schválení zmíněných zákonů sešli v pátek 13. září. Schůzi řídil jeho předseda Josef Smrkovský, účastnil se jí ale i prezident Ludvík Svoboda, první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček či předseda vlády Oldřich Černík. Dění můžeme rekonstruovat díky stenoprotokolu, který je dostupný na webových stránkách Poslanecké sněmovny a z něhož vycházíme při následných citacích.

Odbojná atmosféra, kterou bylo protknuté srpnové pookupační zasedání, se vytratila. Ústavní právník Ján Gronský píše o „zcela změněné atmosféře rezignace a opurtunního přizpůsobení se posrpnové situaci” (viz Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa III. 1960 - 1989. Univerzita Karlova v Praze Nakladatelství Karolinum, Praha 2007, str. 143 a násl.).

Objíždíte kvůli práci různá místa? Cesta se vám nově počítá do pracovní doby, rozhodl evropský soud

sinfin.digital