Zemanovci jako lákadlo pro právníky. Do boje o pražský magistrát jich posílají sedm

Jan Januš

Jen necelých 60 z 1582 kandidátů na místo v Zastupitelstvu hlavního města Prahy se hlásí vysloveně k právní či advokátní profesi. Dalších 10 jich zůstává tak trochu na pomezí, uvádějí například titul JUDr., nebo připojují charakteristiku vyšší soudní úředník či forenzní specialista na finanční zločin. Nejvíce právníků, dohromady sedm, přitom překvapivě kandiduje za Zemanovce. Šest zástupců právní profese pak do voleb vysílá formace Společné síly pro Prahu, kterou tvoří TOP 09 a Starostové ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasala. Vyplývá to z analýzy INFO.CZ.

V Muzeu hlavního města Prahy právě probíhá zajímavá výstava nazvaná Praha 1848-1918. Připomíná i to, že purkmistři, řídící město na přelomu století, nejčastěji přicházeli právě z právnických profesí, mnozí patřili k doktorům práv. Jejich dnešní následovníci si z nich ale mnoho příkladů nevzali. 

Na pražský magistrát by totiž chtělo po nadcházejících volbách usednout jen 54 lidí, kteří jako své povolání uvádějí právo či přímo advokacii. Zhruba další desítku je pak možné rovněž zařadit mezi zástupce profesí, které mají právní přesahy. Například bývalý šéf Sazky Aleš Hušák sice za svým jménem uvádí, že je podnikatel, před ním ale neskrývá titul JUDr. Kandiduje za Rozumné. Do voleb se zapojí třeba i dva studenti právnické fakulty. 

Nejvíce právníků mají Zemanovci, pět jich navrhli Národní socialisté 

Strany mohou na kandidátku uvést maximálně 65 lidí, právě tolik je totiž míst v pražském zastupitelstvu. Nejvíce právníků mají na své listině Zemanovci, celkem sedm. Pět z nich ale bylo navrženo Národními socialisty. 

Za stranu, historicky spojenou s prezidentem Milošem Zemanem, tak kandiduje z druhého místa předseda Národních socialistů Jaroslav Král, bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst, advokáti Petr Topinka a Ludvík Hynek a někdejší poslankyně Blanka Hyková. 

Za Stranu práv občanů Zemanovci pak jsou navrženi právníci Jan Novák a Milan Novák. 

Pospíšil, Marvanová a čtyři další 

Soudě z předvolebních průzkumů ale mají daleko větší šance jiní právníci. Třeba ti, kteří se angažují ve formaci Společné síly za Prahu. Jejím lídrem je bývalý ministr spravedlnosti či děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil (TOP 09), dvojkou pak advokátka Hana Marvanová (STAN). Ta o sobě na volebním lístku uvádí, že je „právnička, zakladatelka protikorupčních organizací Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci”, advokacii naopak neuvádí. 

Doplňují je právníci Petr Kubíček (TOP 09), Jana Nowaková Těmínová (TOP 09) a Jan Stárek (TOP 09) a advokátka Helena Chudomelová (TOP 09). Za formaci kandiduje například i bývalý poslanec Oldřich Kužílek (STAN), který se zabývá otevřeností veřejné správy. 

Praha sobě, ČSSD i ODS mají pět právníků 

Pomyslné třetí místo obsadila Praha sobě, a to s pěti právníky a jedním studentem. Na nejlepším místě, 20., je advokát Vladan Brož, jenž připomíná i své zkušenosti z Transparency International. Následují právníci Jiří Černý, který je i „člen poradního orgánu veřejného ochránce práv, expert na práva lidí se zdravotním postižením”, Hana Holubkovová a Tomáš Jirsa. 

Mezi nimi je na kandidátce také Jakub Drápal, doktorand Právnické fakulty Univerzity Karlovy a asistent ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové. Na 58. místě kandidátky je pak student pražské právnické fakulty David Bouz. 

Pět právníků má na kandidátce rovněž ČSSD. Jde o advokátky Irenu Ropkovou, jež je na druhém místě, a Moniku Hášovou a o právníky Šárku Táborskou, Františka Mühlfeita a Sylvu Nevedomskou. 

A podobně je na tom i ODS, která do boje vysílá vůbec nejvíc kandidátů z řad advokátů: Zdeňka Zajíčka, Jakuba Drábka a Miroslava Štorkana. Na kandidátce je i advokátní koncipient Daniel Neumann a právník Vratislav Janda. 

A ostatní? 

Dva advokáti jsou na kandidátce Starostů pro Prahu, konkrétně Oldřich a Aleš Choděrovi. Ta má ještě další dva právníky - lídra Karla Fischera (HPP) a Naďu Řehák Müllerovou. Na jejich kandidátce je rovněž jeden ze zmíněných studentů, Martin Steffel (HPP). Čtyři právníky najdeme rovněž mezi kandidáty České pirátské strany, nejvýše je advokát David Satke. 

Komunistická strana Čech a Moravy či Patrioti pak mají na kandidátce tři právníky. Dva právníci kandidují za ANO 2011, za Svobodu a přímou demokracii - Tomio Okamura i za Evropskou koalici pro Prahu. Ostatní strany mají na kandidátce buď jednoho, nebo žádného právníka. 

Nejznámější právník? Aleš Gerloch 

Na magistrát tak nekandidují až na několik výjimek žádná známější právnická jména. Podobná je ale situace i v případě senátních voleb. 

Mezi právníky je tam jednoznačně nejrespektovanějším uchazečem o senátorský post bývalý děkan pražské právnické fakulty a profesor ústavního práva Aleš Gerloch. Kandiduje na Praze 12, nemá ale ve vůbec jednoduchou situaci, když proti němu stojí například bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer nebo bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO).

sinfin.digital